Προτάσεις της ΕΣΤΙΑ για ουσιαστικότερη εμπλοκή των ΕΔ στο μεταναστευτικό

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στη θεματολογία του ιατρικού συνεδρίου των Ενόπλων Δυνάμεων του Νοεμβρίου κατέχει περίοπτη θέση η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό και δη των στρατιωτικών ιατρών.

?Πάμε λίγο να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτό.

Οι στρατιωτικοί ιατροί τοποθετούνται στις δομές του μεταναστευτικού κατά παράβαση θεμελιωδών κανονισμών του στρατεύματος και σε βάρος της εκπαίδευσης τους στην ειδικότητα.

Στο στρατό ξηράς και στην πολεμική αεροπορία εκδίδονται φύλλα πορείας για τις δομές του μεταναστευτικού χωρίς τα λεγόμενα hotspot να ανήκουν σε κάποιο υπουργείο ή σε κάποιο επίσημο φορέα.

Όταν πάει εκεί ο στρατιωτικός ιατρός το φύλλο πορείας του δε σφραγίζεται εφόσον δεν είναι επίσημη μονάδα ή φορέας του δημοσίου και προφορικά διατάσσεται να μείνει εκεί πέραν του εργασίμου χωρίς να υπάρχει επίσημο βαρδιόχαρτο.

Στο Πολεμικό Ναυτικό τα πράγματα έχουν πιο πλάκα.

Εκεί ο γιατρός παίρνει φύλλο πορείας για την πλησιέστερη ναυτική μονάδα και από εκεί διατάσσεται προφορικά ώστε να πάει στο παρακείμενο hotspot λέγοντάς του ότι θα εκτελέσει υπηρεσία χωρίς πάλι να υπάρχει κανένα βαρδιόχαρτο με επίσημη στρογγυλή σφραγίδα ή φύλλο πορείας για το εκάστοτε hotspot. Το ανέκδοτο βέβαια, είναι ότι το φύλλο πορείας εκδίδεται με σχετικό σήμα το οποίο αναφέρει ότι θα πρέπει να εκτελέσει ο στρατιωτικός ιατρός «υπηρεσία» στο hotspot.

Γιατί λοιπόν η υπηρεσία δεν τολμάει να εκδώσει φύλλο πορείας για το hotspot και το εκδίδει για αλλού;

?Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν το Σεπτέμβριο του 2019, όταν ιατρός αξιωματικός του ΠΝ ενημερώθηκε προφορικά ότι θα εκτελέσει βάρδια σε hotspot της Αττικής να λάβει φύλλο πορείας για ναυτική υπηρεσία εντός του πενταγώνου και όταν εκτέλεσε το φύλλο πορείας και πήγε στην υπηρεσία του πενταγώνου ζητώντας νέο φύλλο πορείας για το hotspot με την  υπηρεσία να αδυνατεί να το εκδώσει.

Και εδώ τίθενται κάποια σοβαρά ερωτήματα.

Πώς γίνεται το hotspot να μένει ακάλυπτο για περίπου 12 ώρες και ο προηγούμενος γιατρός να μην εγκαλείται για εγκατάλειψη υπηρεσίας;

Μήπως δεν ήταν καν υπηρεσία; Επίσης πώς γίνεται ο γιατρός που δεν πήγε να εκτελέσει υπηρεσία στο hotspot να μην έχει καμμία ποινή ή επίπληξη για αυτό;

Μήπως αυτό αποδεικνύει ότι οι στρατιωτικοί γιατροί χρησιμοποιούνται  χωρίς να είναι καλυμμένοι πουθενά σε κάτι το οποίο είναι πέραν των καθηκόντων τους;

Μήπως κάποιος έχει στην ουσία παραχωρήσει τους ειδικούς γιατρούς στο κράτος για φθηνή υγειονομική κάλυψη του μεταναστευτικού σε βάρος των στρατιωτικών νοσοκομείων που είναι ήδη υποστελεχωμένα;

Μήπως έχει αλλάξει πλέον ρόλο η στρατιωτική ιατρική;

Θα μπορούσε να μας απαντήσει κάποιος σε ποιο υπουργείο ανήκουν οι δομές του μεταναστευτικού;

Μήπως γίνεται αυτό ώστε τα ποσά που λαμβάνονται από την Ευρώπη για αυτό το θέμα να μην υποχρεούται το κράτος να τα δημοσιεύει στη Διαύγεια;

ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ;

? Εμείς ως ΕΣΤΙΑ αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που οι συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν, καθώς και την αγωνία της ηγεσίας να τους βοηθήσει, προτείνουμε να μετατραπούν όλα τα θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε hotspot ώστε οι νέοι συμπολίτες μας να μην βασανίζονται σε άθλιες δομές, αλλά και  ώστε κανένας στρατιωτικός γιατρός να μην κουνάει το δάχτυλο στην ηγεσία αφού είναι γνωστό ότι για τα θέρετρα μπορεί να εκδοθεί φύλλο πορείας.

Επίσης, προτείνουμε στην ηγεσία να διακόψει όλες τις ειδικότητες των στρατιωτικών γιατρών που υπηρετούν στις δομές του μεταναστευτικού ώστε να μη χρειάζεται ο εκάστοτε ΔΥΓ να απαντάει σε ειδικευόμενους στρατιωτικούς γιατρούς που υπηρετούν στα hotspot ότι για όσο χρόνο υπηρέτησαν εκεί θα επιμηκυνθεί ο χρόνος της ειδικότητας ερχόμενος και ο ίδιος σε δύσκολη θέση.

Οι στρατ. ηγεσίες με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τηρώντας τον όρκο τους να είναι πιστές και υπάκουες, έχουν δείξει ότι μπορούν να εργαλειοποιηθούν ώστε να  εφαρμοστεί η πολιτική τους, όποια και αν είναι αυτή.

Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι και πάλι θα πράξουν, κυρίως το ανθρωπιστικό τους καθήκον και θα λάβουν υπ όψιν τους τις προτάσεις μας.

Φυσικά μελετούμε και το πως οι νέοι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας θα έχουν και αυτοί μια θέση βοήθειας, έστω μια κλίνη, στα στρατιωτικά νοσοκομεία όταν αρρωστήσουν και σύντομα θα έχετε τις προτάσεις μας.

Σ.Σ. Στην εικόνα θέματος, στρατ. τμήμα σε στιγμή τεντώματος.