Ειδικευόμενοι Στρατιωτικοί Ιατροί: Εμπαιγμός 50 ετών;;;

Άλλη μια περίεργη φόρμουλα που έχει στηθεί και παραμένει ίδια για 50 και πλέον χρόνια, είναι το καθεστώς του ειδικευόμενου στρατιωτικού ιατρού.

?Η ειδικότητα του στρατιωτικού ιατρού χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, το οποίο ο στρατιωτικός ιατρός υποχρεούται να το εκτελέσει εντός στρατιωτικού νοσοκομείου και το δεύτερο μέρος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστεί σε νοσοκομείο της αρεσκείας του.

Κι εδώ αρχίζουν τα ανέκδοτα.

? Κατά το πρώτο μέρος ο στρατιωτικός ιατρός, παρά το γεγονός ότι δεν εκτελεί στρατιωτική υπηρεσία αλλά εφημερία που είναι θεσπισμένη από το Υπουργείο Υγείας για το στρατιωτικό Νοσοκομείο, δεν τοποθετείται στην κλινική ως ειδικευόμενος ιατρός.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι εφημερίες των στρατιωτικών νοσοκομείων οι οποίες διεξάγονται και από πολίτες δεν είναι στρατιωτικές υπηρεσίες KAI ΓΙΑ AYTO ΔΙΕΞΑΓΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ, άρα για να συμμετέχει σε αυτές ένας στρατιωτικός ιατρός θα πρέπει να είναι τοποθετημένος ως υπεράριθμος στρατιωτικός στην κλινική του στρατιωτικού νοσοκομείου ώστε το ωράριο του να είναι εναρμονισμένο με των ειδικευομένων πολιτών και συνεπώς να εκτελεί τις ίδιες εφημερίες με εκείνους.

Εδώ κάνουμε δεύτερη παρένθεση ώστε να τονίσουμε ότι το ωράριο των στρατιωτικών είναι 7:00-15:00 και η αλλαγή τα σαββατοκύριακα πραγματοποιείται 9:00, ενώ το ωράριο των πολιτών ειδικευομένων ιατρών σε κάθε νοσοκομείο της επικρατείας αλλά και στα στρατιωτικά είναι 8:00-15:00 και η αλλαγή τα Σαββατοκύριακα γίνεται 8:00. Εδώ, βέβαια, προκύπτει ένα ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος εφημερίας όταν εφημερεύει πολίτης την Παρασκευή αλλά σχολάει 8:00 και στρατιωτικός το Σάββατο ο οποίος αναλαμβάνει υπηρεσία 9:00.

? Από τα παραπάνω προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα περί δόλου: τεχνηέντως αποκρύπτεται από την υπηρεσία για 50 και πλέον χρόνια ότι ο στρατιωτικός ιατρός ο οποίος ετοιμάζεται για έναρξη ειδικότητας σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο θα πρέπει να τοποθετηθεί εκεί ως υπεράριθμος μέσω του Υπουργείου Υγείας; Το καθεστώς ειδικευόμενου ιατρού είτε στρατιωτικού είτε πολίτη μπορεί να θεσμοθετηθεί μόνο μέσω του Υπουργείου Υγείας και αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο αν αναλογιστούμε ότι σε περίπτωση ειδικοτήτων που οι κλινικές ή τμήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων δεν έχουν θέσεις πολιτών οι διευθυντές κλινικών δεν δύνανται να χορηγήσουν βεβαίωση σε στρατιωτικούς ότι έχουν κάνει εκεί μέρος της ειδικότητάς τους.

? Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι κάθε στρατιωτικός που έρχεται η στιγμή να ξεκινήσει ειδικότητα θα πρέπει να αιτηθεί τοποθέτηση με το καθεστώς του υπεράριθμου στρατιωτικού σε κλινική ή τμήμα στρατιωτικού νοσοκομείου ώστε να τηρείται και η διαταγή και η τοποθέτηση αυτή πάντα να γίνεται μέσω του υπουργείου Υγείας.

Ένας λόγος για τον οποίο αποκλείεται αυτό από την υπηρεσία είναι το γεγονός ότι στην τοποθέτηση κάθε ειδικευόμενου ιατρού στρατιωτικού ή μη ο ειδικευόμενος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν της ειδικότητάς του, άρα αν η υπηρεσία το έκανε γνωστό αρμοδίως, θα έχανε το φθηνό κρέας των στρατιωτικών γιατρών στο πρώτο μέρος της ειδικότητας τους εντός των στρατιωτικών νοσοκομείων, το οποίο και δεν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε αλλότριες υποχρεώσεις όπως κάνει εως τώρα χρησιμοποιώντας τους στρατιωτικούς ιατρούς ως πασπαρτού σε κάθε παράπλευρη πολιτική επιλογή προς την οποία για λόγους δημοσίων σχέσεων η στρατιωτική ηγεσία συνηγορεί προς την όποια πολιτική, ακόμα και αν αυτή έχει ιδεολογικό πρόσημο, όπως το θέμα των ΠΕΠ, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μια ασάφεια προς το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή το κράτος, καθώς επίσης και τους νεαρούς και καλόπιστους στρατιωτικούς ιατρούς. Ενώ καλό είναι να επισημάνουμε ότι οι θέσεις αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν απο συναδέλφους πολίτες, οι οποίοι μένουν άνεργοι.

(ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΗ ΝΟΜΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ-στο ΠΝ τον όρο συλλογικότητα τον γνωρίζουν καλά-που στοχεύει στην προσπόριση κέρδους, αφού τα χρήματα των εφημεριών για κάθε στρατιωτικό ιατρό για το εν λόγω διάστημα, υπερβαίνουν τα 6000€ κατ έτος. Μπορείτε να κάνετε τους ανάλογους πολλαπλασιασμούς για το σύνολο των στρατιωτικών ιατρών και θα βγει ένα σεβαστό ποσό …που δεν ξέρουμε πού πάει).

Έτσι νέοι στρατιωτικοί ιατροί, πέραν όλων των άλλων, στέλνονται σε hotspot, αεροδρόμια και όπου φανταστεί ο ανθρώπινος νους αφού είναι ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ. Εδώ επιμένουμε ότι κάποιος θα πρέπει να μας πει τι γίνονται και τα χρήματα απο τις εφημερίες που ο στρατιωτικός ιατρός δεν λαμβάνει καθότι αδήλωτος, ενώ αντίθετα ο οιοσδήποτε άλλος πολίτης ιατρός στην αντίστοιχη θέση, την ίδια χρονική στιγμή, στο ίδιο στρατιωτικό νοσοκομείο τα λαμβάνει κανονικά.

(Παρακαλούμε τους συναδέλφους να αποφύγουν προς στιγμήν το σασίτικο χιούμορ και να μην δημιουργούν συνειρμούς με την λέξη “δηλωμένη” …εργασία)

? Πάμε τώρα στο δεύτερο μέρος ειδικότητας, όπου ο στρατιωτικός ιατρός, παρότι τοποθετείται από το Υπουργείο Υγείας για ειδικότητα σε πολιτικό νοσοκομείο και σε περίπτωση που αυτό βρίσκεται εντός Αττικής υποχρεώνεται από κάποιες αμφιβόλου νομιμότητας διαταγές να συμμετέχει και στο πρόγραμμα εφημεριών αλλά και στις στρατιωτικές υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ δεν είναι τοποθετημένος σε κάποιο από αυτά και παρότι στο εδάφιο 5 κάθε τοποθέτησης τονίζεται ρητά ότι ο στρατιωτικός γιατρός υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας που ισχύει γενικά για τους ειδικευόμενους γιατρούς και να συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών με ευθύνη των αρμοδίων του νοσοκομείου που είναι τοποθετημένος.

? Στο σημείο αυτό πατώντας στην άγνοια των στρατιωτικών γιατρών οι οποίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει να ανήκεις διοικητικά κάπου αλλά να είσαι αλλού στο δημόσιο, τους πιέζουν  να εκτελέσουν συγκεκριμένες εφημερίες, με τα γνωστά περί τυλίγματος σε μια κόλλα χαρτί κλπ.

Ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ένας  ιατρός ο οποίος σχολάει από το νοσοκομείο του Πειραιά στις 3:00 το μεσημέρι μπορεί να αναλάβει την ίδια ώρα εφημερία σε ένα στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Θα διακτινιστεί;

Η απόφαση τοποθέτησης του στρατιωτικού ιατρού είναι σαφής.

Το γεγονός ότι ανήκει διοικητικά στην υπηρεσία σημαίνει ότι ναι μεν παίρνει άδειες από την υπηρεσία και έχει οργανική θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως για να χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία θα πρέπει να γίνει διακοπή της τοποθέτησης του, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για όλους τους ειδικευόμενους στρατιωτικούς γιατρούς και για το χρονικό διάστημα των τριών μηνών.

Εάν δεν υφίστανται οι νόμιμες συνθήκες,  υποχρεούται κάποιος να εκτελέσει παρανόμως υπηρεσία σε μέρος εκτός του νοσοκομείου τοποθετησής του απο το Υπουργείο Υγείας;;;;

Διαταγές και Φύλλα Υπηρεσιών που εκδίδονται κατά τέτοιο τρόπο ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ή ΝΟΜΙΜΑ;;;

(Φυσικά το ίδιο ισχύει και για ημερήσίες διαταγές που εμπεριέχουν και πολίτες ειδικευόμενους)

?Ανακεφαλαιώνοντας, προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους που ξεκινάνε ειδικότητα, να αιτούνται τοποθέτηση μέσω του Υπουργείου Υγείας για το πρώτο μέρος, ως υπεράριθμοι με τον τρόπο που είπαμε, ώστε να τηρείται και η διαταγή και μέχρι τη δημοσίευση της τοποθέτησης τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ας σκεφτεί πολύ καλά ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων για το αν θα τους τοποθετήσει σε εφημερίες του ΕΣΥ που γίνονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και εκτελούνται από τους πολίτες συναδέλφους σε αυτά που έχουν κάνει έναρξη ειδικότητος, εν αντιθέσει με τον στρατιωτικό ιατρό.

Τοποθέτηση μέσω Υπουργείου Υγείας σημαίνει ότι θα πληρώνονται κανονικά τις εφημερίες τους και δεν θα μπορεί κάποιος για τους δικούς του λόγους να τους στέλνει σε ΧΟΤΣΠΟΤ και στο να κλείνουν τρύπες για χάρη της εθιμοτυπίας και των φιλοδοξιών του καθενός υπέργηρου.

Όσο για το δεύτερο μέρος,  θα πρέπει ο στρατιωτικός ιατρός να εκτελεί στρατιωτική υπηρεσία όταν η τοποθέτηση του σε πολιτικό νοσοκομείο είναι σε ισχύ,  καθότι ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ να εργαστεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα;;; 

Πιο συγκεκριμένα, Διευθυντές σε πολιτικά νοσοκομεία που αντιλήφθηκαν την ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΑΥΤΗ διαδικασία ΓΡΑΠΤΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΟΤΙ ΟΣΟ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΕ ΕΤΕΡΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Έχουν δίκιο ή άδικο οι Διευθυντές;;; ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ…μια και οι σε ανώτατο βαθμό ευρισκόμενοι, συμφώνως βιογραφικών…έχουν διατελέσει…Διευθυντές Επιστασιών, οπότε είναι αντίστοιχης αξίας με ..τους ιατρούς Διευθυντές κλινικών και άρα θα ξέρουν. (Ευτυχώς διαβάζουμε κάτι τέτοια στα βιογραφικά του άμαχου πληθυσμού και γελάμε)

Η ΕΣΤΙΑ έχει σαν προμετωπίδα την τήρηση των νόμων και αυτό προτρέπει να κάνουν τα μέλη και οι φίλοι της, απαιτεί όμως και απο τους εμπλεκόμενους με τους στρατιωτικούς ιατρούς να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν κατά γράμμα τους νόμους.

Εγγυώμεθα ότι η παραμικρή παράβαση καθήκοντος, θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη, όχι απαραίτητα απο αυτόν που άμεσα υφίσταται τις συνέπειες της παρανομίας,, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ  απο την Ένωση, καθότι το συγκεκριμένο ως αδίκημα, διώκεται ουχί κατ έγκληση…αλλά αυτεπαγγέλτως και μάλιστα επειδή εμπλέκονται διαδικαστικά και πολίτες απο το Υπουργείο Υγείας για τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι  γνωρίζουν την παρανομία, (θα φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε), το θέμα θα πάει …στα πολιτικά δικαστήρια.

Τόσους νομικούς έχουν και στο νομικό συμβούλιο του κράτους…ας ρωτήσουν. (Αν και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην επάρκεια…διότι ως γνωστόν…η εμπιστοσύνη σαν συναίσθημα  δεν είναι υποχρεωτικό.)
Οι νόμοι είναι πάνω από τις διαταγές όταν αυτές είναι καταχρηστικές και έρχονται σε αντίθεση με το νομικό πλαίσιο που διέπει την τοποθέτηση του στρατιωτικού γιατρού όπως αυτή αναφέρεται στην εκάστοτε απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΣΤΙΑ πέραν όλων των άλλων και καλόπιστα, θεωρεί ότι όλο αυτό το μπέρδεμα δεν έχει γίνει σκόπιμα.

Αποτελεί μάλλον μια ένδειξη μη επικαιροποίησης των νομικών γνώσεων των επιτελών και των νομικών συμβούλων, πολλοί εκ των οποίων είναι αξιωματικοί εκ σεμιναρίου, κυκλοφορούντες κατά το 1/3 της καριέρας τους σε υπουργικά γραφεία.

Ως εκ τούτου καλούμε εκ νέου τους υπεύθυνους στους αντίστοιχους κλάδους, αλλά γιατί όχι και τον υπουργό, ο οποίος ήθελε να είναι νομικός, αλλά τον κέρδισε η πολιτική, να συμμετέχουν στο σεμινάριο Διοικητικού Δικαίου, ώστε να μην ερχόμαστε εμείς στην δύσκολη θέση να τους αναλύουμε αυτά που ήδη έπρεπε να γνωρίζουν, αλλά δεν…

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Στην εικόνα θέματος:

Ο ΘΗΣΕΑΣ και Ο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

Ο Ήρωας, τοποθετεί στην κλίνη βασανισμού τον ληστή και τον τιμωρεί με τον ίδιο τρόπο που αυτός βασάνιζε τα θυματά του. Φυσικά καταλαβαίνουμε ποιος συμβολίζεται με τον ληστή και ποιός με τον Ήρωα Θησέα.