OTAN ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ!!!

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΣΑΣ σε ημερίδα για το <<Ευ Ζην>>. Είναι πραγματικά οξύμωρο η ΣΣΑΣ να συνδιοργανώνει μία τέτοια ημερίδα τη στιγμή που...

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΣΑΣ σε ημερίδα για το <<Ευ Ζην>>. Είναι πραγματικά οξύμωρο η ΣΣΑΣ να συνδιοργανώνει μία τέτοια ημερίδα τη στιγμή που οι μαθητές της όταν αποφοιτήσουν το μόνο που δε θα απολαύσουν θα είναι αυτό που περιγράφει ο τίτλος της ημερίδας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, αξίζει να αναφερθούμε σήμερα στο ζοφερό παρόν και μέλλον του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που επηρεάζει άμεσα τους αποφοίτους του ιατρικού τμήματος της ΣΣΑΣ.

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον εισέρχεται ένας μαθητής στη Στρατιωτική Ιατρική είναι ότι μετά το πέρας της ειδικότητάς του θα έχει έτοιμη μία θέση ειδικού, συνεπικουρούμενη από τη δυνατότητα να ανοίξει το ιατρείο του ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την ιατρική του καριέρα ως ειδικός ιατρός. Πάμε τώρα να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, εδώ και περίπου μία δεκαετία έχει μπει όριο στις προσλήψεις στο δημόσιο με αναλογία περίπου 1 προς 4. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τέσσερις που αποχωρούν από το δημόσιο υπάρχει δυνατότητα βάσει νόμου να γίνει μόνο μία πρόσληψη.

Ακόμη, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι όταν κάποιος μαθητής εισέλθει σε κάποια παραγωγική σχολή αυτόματα αυτό αποτελεί και μία πρόσληψη στο δημόσιο με αποτέλεσμα οι θέσεις στις παραγωγικές σχολές να έχουν μειωθεί ακολουθώντας αυτή την αναλογία.

Έτσι, οι τάξεις της στρατιωτικής ιατρικής αριθμούν πλέον, για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, 20 με 30 άτομα τουλάχιστον από το 2013 ( έτος εισαγωγής στη ΣΣΑΣ), ενώ πριν από αυτό το νόμο τα άτομα που εισάγονταν στη στρατιωτική ιατρική κυμαίνονταν από 60 έως 90. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια κενά στις τάξεις των κατώτερων αξιωματικών του υγειονομικού και συγκεκριμένα στο ιατρικό τμήμα και σιγά-σιγά να μετακυλίονται προς τα πάνω. Παραδοσιακά οι αξιωματικοί ιατροί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με διακριτά καθήκοντα:

α) γιατροί προ ειδικότητας που υπηρετούν στις μονάδες,

β) ειδικευόμενοι γιατροί και

γ) ειδικοί γιατροί.

Αυτό που ίσχυε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, που δεν είχαν αποφοιτήσει ακόμα μικρές τάξεις από τη ΣΣΑΣ, ήταν οι γιατροί προ ειδικότητας να καλύπτουν τις ανάγκες των μονάδων του υγειονομικού, οι γιατροί στην ειδικότητα να εκπαιδεύονται απερίσπαστοι σε αυτή και οι ειδικοί γιατροί να έχουν ένα μικρό χρόνο μονάδας, αλλά κατά κύριο λόγο να είναι στα στρατιωτικά νοσοκομεία απασχολούμενοι παράλληλα και στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Με τη διατάραξη της ισορροπίας που υπήρχε μέχρι πρότινος, εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει να επιμηκύνεται στα 4-5 χρόνια ο χρόνος προ ειδικότητας από 2 που ήταν παλιότερα και εκτός αυτού πολλές υποχρεώσεις που καλύπτονταν από γιατρούς προ ειδικότητας να αναλαμβάνονται από ειδικευόμενους γιατρούς και σιγά-σιγά και από ειδικούς καθότι οι ανάγκες παραμένουν ίδιες και οι στρατιωτικοί γιατροί έχουν λιγοστέψει.

Οι μικρές τάξεις στρατιωτικών γιατρών έχουν φτάσει πλέον τις 8 δημιουργώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό ακόμα και αν η τάξη εισαγωγής του 2020 επανερχόταν αριθμητικά στα πρότερα επίπεδα. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν αναλογιστούμε ότι πολιτική βούληση δεν υπάρχει για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στρατιωτικών γιατρών στη ΣΣΑΣ.

Πως η ηγεσία έχει επιλέξει να λύσει αυτό το πρόβλημα ώστε να μην καταρρεύσουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία;

Η λύση είναι έτοιμη και λέγεται πρόσληψη επικουρικών ειδικών γιατρών με σύμβαση έργου περιορισμένου χρόνου οι οποίοι και θα πληρώνονται τις εφημερίες τους αλλά και δεν θα έχουν καμία σχέση με μονάδες και λοιπά υγειονομικα στρατιωτικά καθήκοντα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον οι κλινικές των στρατιωτικών νοσοκομείων να έχουν μοναδικό αξιωματικό τον διευθυντή τους και οι υπόλοιποι επιμελητές να είναι επικουρικοί με τους εναπομείναντες στρατιωτικούς γιατρούς να καλύπτουν τις ήδη μεγάλες υπάρχουσες ανάγκες καθότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι στα στρατιωτικά νοσοκομείο και θα είναι και λίγοι κάτι που σημαίνει ότι η κάλυψη των αναγκών δεν θα μοιράζεται όπως γινόταν μέχρι. Ήδη έχει ανακοινωθεί πρόσληψη περίπου 100 επικουρικών γιατρών για τα στρατιωτικά νοσοκομεία με τους πρώτους ήδη να εργάζονται σε αυτά. Γνωρίζοντας αυτά οι στρατιωτικοί γιατροί που δεν έχουν λάβει ακόμα τον τίτλο της ειδικότητας είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν στη λήψη του τίτλου της ειδικότητας ή αν θα περιμένουν να εξαντλήσουν τη δωδεκαετία ως αξιωματικοί ώστε να φύγουν χωρίς να πληρώσουν κάποια αποζημίωση.

Εδώ πρέπει ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ και για να γίνει αυτό κατανοητό παραθέτουμε αυτούσιες τις δικαστικές αποφάσεις που αιτιολογούν ότι και ο χρόνος της ειδικότητας είναι χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, αλλά και ότι τα τα πέντε επιπλέον χρόνια παραμονής προστίθενται μόνο όταν ο στρατιωτικός γιατρός γίνει ειδικός, που σημαίνει ότι εαν κάποιος περατώσει τον χρόνο του υποχρεωτικού σχολείου της ειδικότητας, αλλά δεν δώσει εξετάσεις για την λήψη του τίτλου, μπορεί να αποχωρήσει παραιτούμενος με όλα τα έτη υπηρεσίας να θεωρούνται έτη απόσβεσης της υποχρέωσης. Φυσικά στην συνέχεια μπορεί, ως πολίτης να δώσει και εξετάσεις και να συνεχίσει.

Με βάση αυτά, καταδεικνύεται ότι οι στρατιωτικοί γιατροί δεν έχουν κανένα μέλλον στο στράτευμα καθώς οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί στόχοι τους δεν εκπληρώνονται σε καμία περίπτωση. Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εμείς ως απόστρατοι στρατιωτικοί ιατροί, εντός και εκτός Ελλάδος, το χρέος μας να πληροφορήσουμε τους νεότερους το κάναμε σπάζοντας την αλυσίδα της σιωπής που υπήρχε μέχρι σήμερα και στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευγενή παρουσία της ΕΣΤΙΑ.

Από εδώ και πέρα ο καθένας ας πάρει τις αποφάσεις του!!!

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΥΓ.1: Και για τους πιο δύσπιστους, χαρακτηριστικό για το πώς μας βλέπει η ηγεσία των ΕΔ, είναι το παρακάτω βίντεο από το kranosgr.blogspot.gr (σημείο 1:44) όπου ο τότε και μέχρι πρότινος διοικητής της 1ης Στρατιάς και σήμερα Α/ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζει τον Αναισθησιολόγο συνάδελφο Παιδοκούκη (έχει περαστεί από λάθος στους υπότιτλους ως Χονδροκούκης) του 404 ΓΣΝ Λάρισας ως <<το γιατρό με το σφυρί>> αστειευόμενος με τον πρώην Α/ΓΕΣ. Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται και ο τρόπος που επετράπη  να μας φέρονται οι απόφοιτοι των έτερων παραγωγικών σχολών κάτι το οποίο, εν μέσω αστειοτήτων, δείχνει και το τρόπο που αντιλαμβάνονται άπαντες το ειδικό στοιχείο και την σημαντικότητα του στρατιωτικού ιατρού, αλλά και του ιατρού γενικά.
Σε καμμία άλλη χώρα δεν υφίσταται αυτή η νοοτροπία. Φυσικά τα της νοοτροπίας αυτής τα εντοπίζουμε σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας και επειδή η ιστορία δεν αστειεύεται, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες δυσμενείς εξελίξεις ….όπως ήδη και ο φτωχότερος στην κρίση Έλλην, με ευκολία, διαπιστώνει.

ΥΓ.2: Και κάτι τελευταίο για τους συνάδελφους εν ενεργεία ειδικούς. Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΚΛΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΒΑΡΔΙΑ οπότε συμπεριλαμβάνεται κανονικά στο μέγιστο αριθμό βαρδιών. Έως πότε θα τους αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν όντας τα μόνα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν πολλαπλάσιες βάρδιες από τον προβλεπόμενο αριθμό;

Ακολουθούν τα αποσπάσματα των αποφάσεων

In this article