Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΞΑΝΑ … ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…

Παραθέτουμε την ιστορία του Οδυσσέα και της Κίρκης.

Οι άφρονες σύντροφοι του Οδυσσέα είναι υπαίτιοι για μια νέα περιπέτεια. Το καράβι τους αράζει σ’ έναν τόπο άγνωστο και αποφασίζεται να σταλούν ανιχνευτές. Επιστρέφει μόνο ο Ευρύλοχος, ένας από τους πιο γενναίους συντρόφους του Οδυσσέα, κατατρομαγμένος απ’ όσα έζησε. Είδε «πράματα και θάματα» σ’ ένα καταπράσινο τόπο, όπου υπήρχε ένα πανέμορφο παλάτι, γλυκόλαλο τραγούδι αντηχούσε και ο ήχος από το πέταλο του αργαλειού.

Αποφασίζουν να φωνάξουν και εμφανίζεται μια θεόμορφη κόρη που τους καλεί μέσα. Με αφέλεια δέχονται το κάλεσμα όλοι εκτός απ’ τον Ευρύλοχο.

 

 

 

Μπαίνουν και εξαφανίζονται. Άδικα περιμένει και τρομαγμένος επιστρέφει στην παραλία συστήνοντας να αποπλεύσουν το γρηγορότερο εγκαταλείποντας τους συντρόφους τους που εντωμεταξύ έχουν μετατραπεί σε χοίρους.

«Κι αφού μέσα τους έβαλε σε θρόνους και ανάκλιντρα τους κάθισε,

εκεί τυρί γι’ αυτούς, κριθάλευρο και μέλι ολόξανθο

σε Πράμνειον οίνο ανακάτεψε· και στον πολτό έριξε

βότανα ολέθρια, την πατρική τους γη ολότελα να ξεχάσουν.

Αφού λοιπόν τα έδωσε κι αφού τα ήπιαν, αμέσως έπειτα

μ’ ένα ραβδί χτυπώντας τους σε χοιροστάσιο έκλεισε.

Οι οποίοι κεφάλια χοίρων είχαν, φωνή και τρίχες,

Σώμα επίσης, ωστόσο ο νους τους ήταν αμετάθετος όπως και πριν.

Έτσι λοιπόν εκείνοι έμειναν μαντρωμένοι κλαίοντας· σ’ αυτούς η Κίρκη

πρινάρια, καρπούς κρανιάς και βαλανίδια μπροστά τους έβαλε

να φάνε, όπως οι χοίροι που χαμοκυλιούνται πάντοτε τρώνε»

(Ραψωδία κ, στ. 233-243, Μτφρ. Μ. Χατζηγιακουμή)

Ο Οδυσσέας αρνείται και αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη να σώσει τους συντρόφους. Θα είχε την ίδια μοίρα, αν δεν τον συμβούλευε ο Ερμής που του δίδει το σωτήριο βοτάνι, το «μ ώ λ υ» με ρίζα σκοτεινή και άνθος όμοιο με γάλα που τον προστατεύει. Η Κίρκη τον υποδέχεται με γλυκύτητα.

Τον ποτίζει με το μαγικό φίλτρο, παίρνει το ραβδί της για να τον μεταμορφώσει κι όταν διαπιστώνει ότι μένει ανενεργό και ο Οδυσσέας βγάζει το σπαθί του  και την απειλεί, εκείνη γονατίζει στα πόδια του, τον ικετεύει και του προσφέρει πλούσια τα ελέη της.

«…Ας ανεβούμε στο κρεβάτι μου, επάνω στο οποίο σμίγοντας

μ’ αγάπη κι έρωτα να συνδεθούμε μεταξύ μας».

(Ραψωδία κ, στ. 334-35, Μτφρ. Μ. Χατζηγιακουμή).

Οι παραλληρισμοί είναι ξεκάθαρα ορατοί, είναι φανερό ποια είναι η Κίρκη και ποιοι έγιναν γουρούνια

Όλοι μπορούν να είναι ο Οδυσσέας αρκεί να αρνηθούν να είναι γουρούνια

Η ΕΣΤΙΑ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΙΡΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΔΕΣΜΑ ΣΑΣ….ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΑΝθΡΩΠΟΙ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην χώρα, ένας νεός πρωθυπουργός, που δείχνει ότι θέλει να κάνει πράγματα για τον τόπο και δεν δεσμεύεται απο αγκυλώσεις και φόβους του παρελθόντος. Αυτή είναι και η καλύτερη προς το παρόν στιγμή, για το κομμάτι που μας αφορά, να γίνει η προσπάθεια να ξαναγίνουν τα γουρούνια, άνθρωποι…(φυσικά οι συμμορίτες των ΜΚΟ με τις καθηγητικές έδρες, οι συμπλεγματικές νοσοκόμες που επειδή δε γίναν γιατροί, θέλαν να γίνουν και αρχηγοί του υγειονομικού, καθώς και οι ένστολοι 65άρηδες που ελπίζουν να βγάζουν το παντεσπάνι τους απο το ιατριάκι….θα παραμείνουν γουρούνια, διότι για αυτούς ο Οδυσσέας δεν θα έρθει κλικ ΕΔΩ) […]

Comments are closed.